Ziel in de Zorg Nieuws 5 december 2017

 

DEZE WEBSITE INTEGREERT MET EEN NIEUWE WEBSITE

Sinds half 2015 versturen we zo 4 tot 6 keer per jaar GGZ nieuws via deze website Ziel in de Zorg. Deze website zal in het eerste kwartaal van 2018 samengevoegd worden met een nieuwe website van Menno Oosterhoff. Op deze site verschijnen oude en nieuwe blogs waarin ook actuele GGZ thema’s besproken worden en waarop gereageerd kan worden door lezers. Er verschijnen waarschijnlijk ook af en toe ook nieuwsbrieven.

Graag blijven we de abonnees op de hoogte houden van ontwikkelingen in de GGZ en daarom hoef je voor het samengaan niks te doen. Alleen als je geen informatie meer wil ontvangen van deze of de nieuwe website, kun je je afmelden in de link onderaan deze pagina.
 

PETITIE ZORGVERZEKERAARS DISCRIMINEREN MENSEN MET ADHD

Toelichting op de petitiepagina:

“Veel mensen met ADHD hebben baat bij medicatie. Langwerkende pillen hebben bij velen van hen de voorkeur: geen problemen met vergeten en/of rebounds als een pilletje na 2 uur weer is uitgewerkt. En geen kans op misbruik voor andere doeleinden! Maar vanaf 2018 staan mensen met ADHD in de kou. Zij betalen de volle mep voor hun medicatie. In schril contrast met andere mensen die ‘dure’ medicatie nodig hebben.

De kortwerkende medicijnen zijn goedkoop en worden vergoed in het basispakket, de moderne langwerkende niet. Sommige zorgverzekeraars vergoedden de afgelopen jaren langwerkende medicijnen nog in het aanvullend pakket, maar veel zorgverzekeraars vergoeden in 2018 nog maar een schijntje van de eigen bijdrage voor langwerkende ADHD medicatie. De langwerkende medicijnen worden onbereikbaar voor de mensen die ze het hardst nodig hebben.”

Lees verder op de petitiepagina en teken ook en/of verspreid deze in je netwerk. Voor meer informatie lees het artikel Vergoeding eigen bijdrage ADHD-medicijnen flink verlaagd.


 

MENNO OOSTERHOFF WINT ANTONIE KAMERLING AWARD MET BOEK VALS ALARM

Op 22 november j.l. is psychiater Menno Oosterhoff door het publiek gekozen als winnaar van de Antonie Kamerling Award. Met de award wil organisator MIND aandacht vragen voor het (levens)belang van durven en kunnen uiten van psychische problemen.

In zijn boek Vals Alarm heeft Menno dwangproblematiek op een heldere, indringende en soms geestige manier invoelbaar gemaakt. Dit aan de hand van voorbeelden uit zijn werk als psychiater maar ook vanuit ervaringen met zijn eigen dwangstoornis waaraan hij sinds zijn 17e lijdt. Veel dank aan iedereen die gestemd heeft.

Bekijk de reportage die EenVandaag hierover zaterdag j.l. uitzond en lees meer over de uitreiking op MIND.
 

GGZ NEDERLAND GENOMINEERD VOOR DE BIG BROTHER AWARD VANWEGE ROM

De Big Brother Award is een “prijs” die bedoeld is voor personen of organisaties die privacy schenden. GGZ Nederland is één van de drie genomineerden vanwege de oproep aan instellingen om de aanlevering van de ROM te hervatten op basis van veronderstelde toestemming.

Je kunt stemmen tot 10 december, de uitreiking is op 11 december a.s. Meer informatie over de nominatie is te vinden op deze website.
 

VERVOLG ROM

De NVvP heeft haar standpunt bekend gemaakt over het hervatten van de ROM. Kort samengevat:

  • De behandelaar kiest welke meetinstrumenten hij nuttig vindt en gebruikt.
  • Ook binnen een instelling wordt de behandelaar betrokken bij de keuze van de meetinstrumenten.
  • De gegevens mogen alleen gebruikt worden in de behandeling en om onderling van elkaar te leren.
  • De behandelaar mag kiezen door wie hij de gegevens laat verwerken.
  • De patiënt moet worden geïnformeerd en mag ten alle tijde weigeren.
  • GGZ Nederland adviseert de verwerking door de SBG te laten doen, maar dan moet dat strikt gescheiden blijven van gegevens van andere instellingen.
  • Er komt een nieuw kwaliteitsinstituut om kwaliteitsinformatie te optimaliseren.

Het huidige benchmarken is hiermee dus van de baan. Het is nog niet helder welke eisen verzekeringen nog kunnen stellen en hoe ze dat dan kunnen controleren, als de behandelaar mag kiezen welke instrumenten hij nuttig vindt en hoe hij de gegevens verwerkt.

De verplichting om aan SBG te leveren of aan de Stichting Vrijgevestigden ROMmen is nu van de baan. Op de website van SBG staat dat echter nog niet. In dit jaarverslag van 2017 en het filmpje wordt de huidige realiteit volstrekt genegeerd.

Iedereen die de petitie gesteund heeft van harte bedankt! Mede dankzij jullie is de actie een succes geworden. De praktijk van het benchmarken is van de baan.
Hoe het verder zal gaan moet de toekomst leren. Als het mogelijk is te komen tot een wetenschappelijk verantwoorde manier van benchmarken met Informed Consent en zonder het risico dat juist de ernstige patiënt wordt geweerd, zullen we een petitie ‘Start Benchmark’ liever gister dan vandaag starten. Maar zover is het nog niet.

Nogmaals hartelijk dank allemaal.

Delen viaTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone