Ziel in de Zorg Nieuws 10 oktober 2017

 

REFERENDUM SLEEPWET I.R.T. MEDISCH BEROEPSGEHEIM

Er is ophef over de nieuwe Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) die vanaf 1 januari 2018 ingaat. De AIVD en MIVD mogen hierdoor o.a. een “sleepnet” gebruiken om massaal online communicatie af te luisteren, dus ook van niet verdachte burgers. De hele wijk waarin een verdacht persoon woont, mag dan worden afgeluisterd.

Ook informatie tussen patiënten en zorgverleners kunnen dus worden afgetapt. Een fragment uit het blog van psychiater Menno Oosterhoff hierover:
“In de wet is niets opgenomen over het beschermen van het medisch beroepsgeheim. Niets! De AIVD mag dus elektronisch patiëntendossiers aftappen. Ze mag zelfs alle gegevens bij organisaties en bedrijven aftappen. Dus bij zorginstellingen, ziekenhuizen of zorgverzekeraars databases leegtrekken om die informatie vervolgens te koppelen aan andere gegevens en te doorzoeken. De AIVD mag ook alle mogelijke apparatuur hacken. Dit kunnen e-health-apps op de telefoon zijn, maar ook andere sensoren of hulpmiddelen, zoals medische apparatuur die op het lichaam zit. Minister Plasterk trekt hierbij geen duidelijke grens. ‘De integriteit van het menselijk lichaam ligt vast in alle mensenrechtenverdragen. Waar ik van weg zou willen blijven, is de vraag waar dit nu helemaal precies begint en eindigt.’”

Ook huisartsen zijn fel tegen nieuwe tapwet: ‘Toegankelijkheid zorg in gevaar’.

Privacy Barometer meldt dat de gegevens drie jaar lang bewaard mogen worden en onbeperkt gekoppeld mogen worden aan andere gegevens.

O.a. tv-programma’s Radar en Zondag met Lubach besteedden meermaals aandacht aan het onderwerp en legden uit waarom dit iedereen aangaat. Volgens de directeur van Amnesty International Nederland, te gast in Radar, is de wet in strijd met de mensenrechten. Arjen Lubach benadrukt dat meer data zeker niet altijd meer veiligheid betekent: “Als ergens een aanslag is geweest, lees je achteraf: ‘de dader was al in beeld’. De diensten hébben al meer gegevens dan ze kunnen analyseren. De Britse geheime dienst heeft zelfs last van teveel data.”

Inmiddels zijn er al 344.000 handtekeningen maar het is nog steeds belangrijk om je stem te laten horen, ook i.v.m. eventuele (on)geldige handtekeningen.
Dus teken ook! Dit kan t/m 16 oktober op de website Sleepwet
.

De actie wordt breed gesteund door o.a.

  • Amnesty International
  • College voor de Rechten van de Mens
  • Autoriteit Persoonsgegevens
  • Raad van State
  • Raad voor de Rechtspraak
  • Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

 
Enkele van de vele informatiebronnen:

Delen viaTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone